PUTOVÁNÍ S LAMPIONY ŠTĚSTÍ

Dne 5.11.2016 jsme se vydali na nejvyšší bod Albrechtic, odkud jsme za téměr
ideálních povětrnostních podmínek vypustili lampiony štěstí.

TVOŘENÍ

tentokrát Drátování s Markétou (Něha Kovu)
Spolek přátel Albrechtic společně s Markétou Križanovou uspořádal dne 17.11.
2016  I. tvoření, kde se účastnice naučily drátovat a mohly si vyrobit hezké
dekorace a vánoční dárky.

KINEMATOGRAF LETOS POTŘETÍ

I letos přivezl Spolek přátel Albrechtic do naší obce Kinematograf bratří Čadíků. Promítalo se opět na Zámostí, od 18. do 21.8.2016. Na programu byla česká komedie, tradiční páteční pohádka, tentokrát Ať žijí duchové! a dva díly filmy o nechvalně proslulém rodákovi z našeho regionu, Gangster Ka. Účast byla i tentokrát pěkná, na Konto Bariéry, které Kinematograf svou činností podporuje, se tentokrát vybralo 3.978 Kč, za což patří divákům dík.

Rovněž děkujeme obci za poskytnutou dotaci, díky které se letní promítání může stát tradiční součástí kulturních akcí v obci.

NECKYÁDA 2016

Akce byla velmi vydařená. Především chvála počasí. A ostatní taky vyšlo: Díky za záchranu, které naštěstí nebylo potřeba, záchranářům a hasičům z Albrechtic i Těrlicka. Díky za ůčast všem lodivodům a lodivodkám, ale také divákům. Za zvuk, hudbu a hlas díky Michalu Vlašicovi. (https://www.facebook.com/michal.magda.5)   Za ceny do hlavní soutěže plavidel a soutěže v pádlování díky Viktor Lněnička
(https://www.facebook.com/viktor.lnenicka) , provozovatel Deváťáku. Za
plakát Sladké Radovánky(https://www.facebook.com/sladke.radovanky). A osobně
díky všem, kdy se dívali, tleskali a bavili...motivovali jste nás do dalších
akcí, včetně další Neckyády :-).

PÁLENÍ ČARODĚJNIC 2016

Pálení čarodějnic, které jsme pořádali již podruhé, se uskutečnilo 30.4. v
areálu na Zámostí. Letos bylo kromě atrakcí pro děti (skákací hrad, jízda na
koni, tvoření, malování na obličej) připraveno také vystoupení malých
čarodějnic z naší ZŠ a hlavně koncert kapely That Shy Band.
Hranice s čarodějnicí na vrcholu vzplála v 19 hodin a podívaná to byla až
děsivá.
Nejen díky pestrému programu, ale také díky hezkému počasí měla akce velký
úspěch.
Děkujeme všem, kteří se podíleli na přípravách obou akcí a těšíme se na
spolupráci při dalších akcích.

V sobotu 19.3. se za velkého zájmu Albrechtičanů i přespolních uskutečnila výstava Šikovné albrechtické ručičky

Akce se zúčastnilo 25 vystavujících, workshopy s ukázkami a možností si sami něco vytvořit měly obrovský úspěch.
Po celý den se v kavárně podávalo občerstvení: káva, čaj, nealko, ale hlavně domácí buchty, koláče, zákusky,

všechno pečené albrechtickými ručičkami. Moc děkujeme všem, kteří tuto akci podpořili. Uskutečníme znova, nejpozději za
rok, ale podle ohlasů to vypadá, že dřív :-). Výtěžek dobrovolného vstupného bude věnován na další akce, nejblíže Pálení čarodějnic.
...a tak jsme byli V TELEVIZI!!!

Přestože jako Spolek přátel Albrechtic fungujeme teprve od letošního roku, naši členové se pokusili oživit dění v obci už od roku 2014.

LETÍCÍ PŘÁNÍ NAD ALBRECH TICEMI

Oproti loňskému roku jsme inovovali lampionovou akci. Letos, 7.11.2015, jsme s lampiony a baterkami putovali za lampiony štěstí na hráz Těrlické přehrady. Počasí nám bylo nakloněno, protože vpodvečer, kdy jsme vyráželi osvětlenou stezkou od Pizzerie k hrázi, se uklidnil vítr a přestalo pršet. Asi stohlavý průvod dorazil hrázi kolem 18. hodiny a postupně jsme k nebi vypustili 70 lampionů štěstí. Ne všechny zažily dlouhou cestu, ale nejméně polovina z nich úspěšně vzlétla i s přáními nad Albrechtice. Díky předešlému dešti se nepřihodilo žádné neštěstí, čemuž jsme byli všichni rádi, stejně tak jako jsme si užívali společný zážitek lampionů pod večerní oblohou. Putování jsme zakončili opět v Pizzerii, kde nám připravili něco na zahřátí. Akce byla příjemná, a protože nápady máme, těšte se na „světelnou“ akci i příští rok!

Video z akce najdete na: https://www.youtube.com/watch?v=SuvLEs76VrA&feature=youtu.be

KINEMATOGRAF VYDAŘENÝ A ALBRECHTOBRANÍ S PŘÍSLIBEM

Ne, že by loni nebyl kinematograf příjemným zpestřením sklonku prázdnin, ale vzhledem k nepřízni počasí byl zábavou jen pro otužilé. V letošním roce počasí vyšlo o poznání lépe, nepršelo, a i když bylo chladněji než jiné večery v průběhu léta, filmový program Kinematografu bratří Čadíků přitáhl do areálu na Zámostí velký počet diváků. Od středy 19.8. do soboty 22.9. jsme postupně promítali komedie Hodinový manžel a Vejška, pohádku Tři bratři a film Fotograf. Zájem byl velký, k radosti našeho Spolku přátel Albrechtic, který akci pořádal, ale hlavně k radosti Albrechtičanů. V průběhu představení bylo opět vybíráno dobrovolné vstupné, jehož výtěžek je věnován Nadaci Charty 77 – Konto Bariéry. V letošním roce se v Albrechticích vybralo 8.298,- Kč, za což všem přítomným děkujeme.

Na sobotní odpoledne jsme se pokusili nastartovat pod názvem Albrechtobraní místní obdobu farmářských trhů s prodejní prezentací místních producentů. Přesto, že někteří avizovaní se na poslední chvíli omluvili a nemohli jsme návštěvníkům nabídnout to, co jsme slibovali, akce byla díky pozitivnímu ohlasu příslibem do budoucna, kdy se chceme pokusit Albrechtobraní zopakovat. Vaše podněty pro příští akci uvítáme na našich webových stránkách https://spolek-pratel-albrechtic.webnode.cz/, případně na e-mailové adrese spa2015@post.cz.

Za úspěšnou realizaci tohoto ročníku děkujeme obci, která nám poskytla finanční dotaci, a také těm, kteří se podíleli na skromné, úvodní prezentaci Albrechtobraní: Albrechtickému pivovaru, Ing. Chmielovi, včelaři panu Vránovi, albrechtickým myslivcům a firmě Trouw Nutrition Biofaktory.

Za Spolek přátel Albrechtic Vám mohu slíbit, že i příští rok KINEMATOGRAF PŘIVEZEME a myšlenky našeho lokálního tržiště se nevzdáváme.

Za SPA Helena Marková

Pálení čarodějnic 2015

Poslední dubnový den jsme se už pod hlavičkou nově založeného Spolku přátel Albrechtic rozhodli uspořádat Pálení čarodějnic. Protože nejdůležitějším bodem programu je zapálení vatry, oslovili jsme albrechtické hasiče, aby se do příprav zapojili a na akci se prezentovali. K propagaci akce jsme využili jednu z dětských kreseb, která v posledním týdnu před akcí zvala Albrechtičany z vývěskových tabulí i letáčků.

Podařilo se. V den konání bylo na Zámostí připraveno mnoho zajímavého. Skákací hrady, malování na obličej, hasiči, stánky s občerstvením i balónky slibovaly zábavu a dřevěná vatra s čarodějnicí čekající k odletu na vrchol večera. Přestože předpovědi nebyly úplně příznivé, počasí vyšlo velice dobře a už vlastně zbývalo jediné překvapení: přijdou návštěvníci? Už před pátou hodinou se začali objevovat první z nich, zejména děti. Postupně se areál zaplnil, pivo teklo proudem a děti i jejich rodiče si užívali pěkného počasí a nabízených atrakcí. Hasiči předvedli štafetu a hasičskou techniku, hrady byly stále obležené dětmi, stejně tak jako stolek, kde si malí i velcí mohli nechat vytvořit třpytivé tetování. Proběhla i soutěž o nejkouzelnější čarodějnici, nebo čaroděje. Počet čarodějnic a čarodějů sice nebyl velký, doufali jsme v hojnější přílet, ale o to kreativnější některé modely byly. Vyhodnoceny byly také obrázky namalované dětmi z naší základní školy.

Kolem sedmé hodiny už všichni napjatě čekali, jak dopadne čarodějnice usazená na špici vatry. Zapálení se zdařilo, kvalitní konstrukce i materiál se rozhořel, šaty čarodějnice se začaly nadouvat, chvílemi to vypadalo, že opravdu odletí. Když vzplála i čarodějnice, dav zabouřil. Až do pozdních hodin se někteří z návštěvníků na Zámostí zdrželi. Čarodějnický večer byl velmi vydařený a v příštím roce ho zopakujeme.

Za spolupráci při přípravě děkujeme albrechtickému Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska pod velením pana Jableckého a za poskytnuté dřevo na vatru panu Nevřelovi. A dík patří všem, kteří pro zdar akce obětovali čas a energii, ať už jako členové Spolku, nebo kamarádi.

Rozsvícení vánočního stromku 2014

Na první adventní neděli 2014 jsme s nadšením sobě vlastním uskutečnili rozsvícení vánočního stromku u katolického kostela v centru obce.

Akce se setkala s velkým ohlasem, krásné bylo zejména vystoupení malých muzikantů a dětského pěveckého souboru ze ZŠ Žákovská v Havířově.

Lampionový průvod 2014

Dne 17.11.2014 jsme v Albrechticích uspořádali lampiónový průvod. Naše obavy, jestli bude tato akce občany Albrechtic přijata se naprosto nepotvrdily. Obrovský počet dětí i jejich rodičů vytvořil krásné, dlouhé procesí na trase mezí základní školou, přes sídliště až k Zámostí. Během průvodu si děti splnily úkol týkající se připomínaného výročí událostí 17. listopadu, zejména Sametové revoluce. Nalezení sladkých odměn bylo pro děti velice snadné a mohli jsme jen politovat ty, na které se ani nedostalo, ale kterým to v příštích letech určitě vynahradíme. Na Zámostí pak na všechny čekal teplý čaj a hlavně vystoupení skupiny FullFire, které mělo také velký úspěch.

Kinematograf bratří Čadíků na Zámostí 2014

Ve dnech 31.8. – 2.9.2014, jako rozloučení s prázdninami a pro dobrý start nového školního roku, jsme se rozhodli přivést do Albrechtic něco, co tady ještě nebylo. Pozvali jsme Kinematograf bratří Čadíků, mobilní, letní kino. I když počasí bylo proti, podařilo se na Zámostí vytvořit krásnou filmovou atmosféru a za přítomnosti a k radosti asi dvou stovek statečných nepromokavých diváků jsme postupně shlédli české filmy Revival, Kuky se vrací a Příběh kmotra. Protože je navíc Kinematograf podporovatelem projektů Nadace Charty 77 – Konto Bariéry, vybralo se na dobrovolném vstupném 3.644 Kč, které budou Kontu Bariéry poukázány. I za tento počin patří velký dík všem, kteří si přišli i přes nepřízeň počasí užít příjemnou podívanou. A protože to byla akce opravdu podařená, věříme, že se 2. ročníku na konci příštích prázdnin sejdeme znovu a budeme moci, třeba i ve spolupráci s obcí, udělat radost ještě většímu počtu nadšenců.

Úklid (kdysipísečné) pláže u Štoly

vy, co v okolí bydlíme, i ti, co bydlí dál, ale oblíbili si toto místo, už možná několik let spíláme stavu, ve kterém se nachází prostor bývalého rekreačního střediska dolu 9. květen pod restaurací (dnes již také bývalou, navíc nebývale devastovanou časem, vlhkem i sběrači čehokoliv) Štola. Toto místo je dodnes, jako jedno z mála kolem Těrlické přehrady, opatřeno betonovými vstupy do vody, zpevněnými břehy, jsou tu pozůstatky laviček i sportovišť. Rekreační historii tohoto místa dodnes využívají bohužel i desítky návštěvníků, u kterých lenost převažuje nad touhou po solidním, navíc stále bezplatném odpočinku u vody... tak jsme v Albrechtických listech referovali o úklidu bývalého rekreačního areálu dolu 9. květen u Těrlické přehrady. Dnes už je tato oblast opět v provozu a je příjemným místem k odpočinku nebo i posezení u piva.